Urinetown is een van oorsprong Amerikaanse, satirische-komische musical uit 2001 met liedteksten van Mark Hollmann en Greg Kotis, muziek van Mark Hollmann en scenario van Greg Kotis. Naast de komische uitwerking van het scenario en de liedjes bevat de musical talloze verwijzingen naar bestaande musicals, zoals Chicago, West Side Story en vooral Les Misérables. Het oorspronkelijke idee voor deze musical is ontstaan toen Greg Kotis als student in de jaren 90 door Europa trok en merkte dat het in Europa gebruikelijk is om te betalen voor het gebruik van openbare toiletten.
Urinetown is een verhaal over hebzucht, corruptie, liefde en revolutie. Het thema is weliswaar plassen, maar het handelt over alledaagse zaken die ons allemaal raken. Urinetown speelde ruim drie jaar succesvol op Broadway en groeide uit tot een ware cult-hit.
Met cabareteske invloeden en flarden kleinkunst neemt deze intieme voorstelling zowel de politiek als het genre musical op de hak.
Gezien de onaantrekkelijke titel en de absurde uitgangspunten (zie verhaal) lijkt Urinetown geen musical die wordt gebracht door grote producenten. Toen voorjaar 2009 bekend werd dat M-Lab in september 2009 Urinetown zou brengen met bekende musicalacteurs als René van Kooten, Suzan Seegers en Jamai Loman, ontstond een run op de kaartverkoop waardoor de speelperiode met één week werd verlengd. Na één try-out op 9 september ging op 10 september de Nederlandstalige productie in première.
Op 1 februari 2010 werd bekend dat in het seizoen 2010/2011 Urinetown opnieuw in Nederland te zien zou zijn, nu als reizende productie. De première hiervan vond plaats op 28 oktober 2010 in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.
De M-Lab productie in Amsterdam uit 2009 werd genomineerd voor acht John Kraaijkamp Musical Awards, waarvan er vier konden worden verzilverd:
Suzan Seegers: beste vrouwelijke hoofdrol kleine musical
Noortje Herlaar: aanstormend talent
Daan Wijnands: choreografie en musical staging
Jurrian van Dongen: beste vertaling/bewerking
Quotes
*-Hoogtepunten van de voorstelling zijn toch echt Jamai Loman en Suzan Seegers die hun beste performance tot nu toe neerzetten. Deze twee zijn eigenlijk al genoeg reden om toch eens deze productie te gaan bekijken.-
*-Suzan Seegers heeft met het personage van kleine Eefje een perfect passende rol gevonden. Aandoenlijk spel, eigenwijs en grappig zijn: Seegers beheerst het allemaal in de juiste verhouding. Vooral haar spel samen met René van Kooten is sterk. Van Kooten vertolkt nogmaals de rol van agent Knuppel en weet met de droge opmerkingen en malle loopjes het publiek steeds te vermaken.-
*-De grootste prestatie wordt echter geleverd door Suzan Seegers, die vorig jaar al heel terecht een Musical Award won voor haar rol als Kleine Eefje in de oorspronkelijke M-Lab productie. Ze speelt een eigenwijze kleine dreumes die agent Knuppel de hele tijd weet af te troeven met wijze uitspraken en het publiek in de ban houdt met een absurde mimiek en een hoog verdraaid stemmetje, zelfs als ze zingt.-